Basketnyt.dk’s Ugens Profil (5) – Mike Conley, MEM

Basketnyt.dk’s Ugens Profil (5) – Mike Conley, MEM

I sidste weekend bad vi vores følgere om at stemme mellem Marc Gasol og Mike Conley, en nærmest uadskillelige duo, som har stor ære i Memphis Grizzlies positive og overraskende start på sæsonen. Faktisk er de to spillere så tætte, at de altid ankommer til træninger, kampe og holdaktiviteter sammen, og i følge træner JB Bickerstaff har en helt speciel og ordløs forståelse for hinanden på banen. 

Mike Conley endte med 57% af stemmerne, og efter en uges forsinkelser kan du derfor nu læse mere om en Basketnyt.dk’s 5. Ugens Profil,  og en af de mest komplette point guards i NBA.

af Dennis Deon Faurbye

Da vi lavede afstemningen mellem de to Grizzlies spillere, lå Memphis noget overraskende helt i toppen af Western Conference. Selvom holdet er gået (6-4) i deres sidste ti kampe, er de dog siden dalet ned på en aktuel 6. plads. En fjerdedel inde i sæsonen ligner det at Memphis med rette kan tro på en plads i årets slutspil, og en stor del af æren for dette bør tilfalde holdets point guard med nr. 11 på ryggen. Michael Alex Conley II blev draftet med det 4. valg i 2007 af Memphis Grizzlies. Memphis er et af de yngste franchises i ligaen, og de tidlige resultater var mildt sagt beskedne. Først i mandskabets 9. forsøg blev det til en tur i slutspillet, som man herefter nåede tre sæsoner i træk (2004-2006), hvilket dog resulterede i tre 0-4 nederlag i første runde mod henholdsvis Spurs, Suns og Mavericks.

2006-07 sæsonen talte blot 22 sejre for Grizzlies, som dermed sluttede sidst i Wester Conference, men kom samtidig i en position til at vælge Conley i den efterfølgende draft. Foran Conley blev valgt Greg Oden, Kevin Durant og Al Horford, mens Marc Gasol faktisk blev valgt midt i 2. runde i samme draft,  af Los Angeles Lakers. På draftnight blev han tradet til Memphis i bytte for blandt andre sin storebror, Pau Gasol.

Conley spillede 53 kampe i sin rookie sæson, 46 fra start, og sluttede sæsonen med at score 9,4 point og lave 4,2 assists per kamp. De følgende 3 sæsoner var uden slutspil og dermed tidlig sommerferie for Grizzlies, før tingene vendte i 2010-2011 sæsonen. Grizzlies sluttede på 8. pladsen i West, og slog San Antonio Spurs i første runde af slutspillet. Conley startede 81 kampe i sæsonen som point guard, på et hold som foruden Conley og Gasol også havde spillere som Zach Randolph, Rudy Gay, Shane Battier, Tony Allen, Ish Smith og OJ Mayo.
Det blev starten på Grit n Grind, en spillestil og kollektiv attitude som stadig kendetegner holdet her 8 år senere.

Fra 2011 fulgte 7 sammenhængene sæsoner med slutspil i Tennessee, imponerende for et hold som altid var underdogs. Bedste resultat var 2012-13 hvor holdet nåede helt til konference finalerne, hvor det dog blev til 0-4 mod Spurs.

Ser man bort fra sidste sæson, hvor Conley blot spillede 12 kampe (og Memphis altså missede slutspillet for første gang siden 2010), har Conley været en konstant god point guard. Det lyder måske ikke som den mest imponerende betegnelse, men det er svært at finde en spiller som den passer bedre på en Conley. Når man ser ham spille, er der momenter hvor han kan dirigere, dribble, drive, skyde eller forsvare som de aller bedste i ligaen, men han har ikke vist at kunne gøre alle ting konstant over en sæson.

Eller måske har han blot aldrig haft behovet for at være den dominerende spiller på sit hold, hvilket kan være nøglen til både Conley’s tætte relation til, og unikke forståelse med Marc Gasol, og grunden til at Memphis har bibeholdt sin særlige spillestil, på trods af utallige spillerskift siden 2010. Under alle omstændigheder er Conley ikke den mest i øjnefaldende eller kendte spiller på sin position, og det var faktisk kilden til den eneste gang i karrieren hvor Conley rigtig var udsat for kritik. Det skyldtes ikke hans spil på banen, men det faktum at Conley i 2016 blev den første NBA-spiller nogensinde til at underskrive en kontrakt til mere end 150 mio. dollars, et lidt specielt faktum om en spiller, som det meste af sin karriere har levet under radaren. Fortjent eller ej, så er det svært at pege på nogle svagheder i han spil; han er en lockdown forsvarsspiller som blev udtaget til NBA 2nd Defensive Team i 2013, han snitter 1,5 steals per kamp for hele karrieren, og har fornuftige shooting-splits på
(44-37-81).

Mange i eller omkring ligaen nævner Conley, når de skal pege på den bedste spiller, som aldrig har været All-Star. Den manglende udtagelse skyldes nok, at Conley stats ofte har været lige 10% mindre markante end de øvrige point guards i Western Conference, som Curry, Paul, Lillard og Harden. Især i 2016-17 sæsonen havde Conley grund til at føle sig overset. I en nylig podcast med Zach Lowe indrømmer Conley også, at selvom han fortsat drømmer om det, så er han efterhånden afklaret med at måtte slutte karrieren uden en All-Star udtagelse, med mindre den nuværende opdeling med East og West ændres. Han er dog en enormt vellidt spiller, så der ville ikke være mange kritiske røster, hvis det en dag skulle lykkedes.

Kommentarer

comments