Basketnyt.dk’s Ugens Profil (2) – DeMar DeRozan, SAS

Basketnyt.dk’s Ugens Profil (2) – DeMar DeRozan, SAS

I Basketnyt.dk’s nye faste artikel-serie, giver vi hver uge vores følgere mulighed for at stemme mellem to spillere som vi nominerer til Ugens Profil.

I seriens anden udgave lod vi jer stemme mellem to traditionelle shooting guards, Milwaukee Buck’s Khris Middleton og San Antonio Spurs’ DeMar DeRozan. I modsætning til sidste uges afstemning var der denne gang ingen tvivl om udfaldet. Med godt 500 stemmer afgivet sent søndag aften, valgte 75% at stemme på DeRozan.

Så kig med her, og læs lidt om ugens profil; DeMar DeRozan.

af Dennis Deon Faurbye

DeMar DeRozan er født og opvokset i Compton, Los Angeles, hvor han også spillede high school basket. Senere blev det til et enkelt år på college for University of Southern California, inden han i 2009 blev draftet af Toronto Raptors som det 9. valg i en draft, som her 9 år senere står tilbage som en af stærkere draft-klasser i NBA’s historie (Curry, Harden, Griffin, Holiday, Rubio og altså DeRozan).

Canada var måske ikke en ønskedestination for en ung gut fra L.A., og DeRozan havde da også en rolig rookie-sæson, hvor han startede 65 gange og snittede 8,6 point i godt 21 minutter per kamp. Det var i øvrigt et år hvor titlen som Rookie of the Year var et seværdigt kapløb mellem Brandon Jennings og Tyreke Evans, hvilket kan være svært at forstå når man kigger tilbage på årgangen i dag (Tyreke Evans vandt).

I sin anden sæson startede DeRozan alle 82 kampe, og snittede 17,2 point per kamp. Herefter fulgte to sæsoner med henholdvis 16,7 og 18,1 ppg, og siden har DeRozan snittet over 20 point per kamp, og været All-Star i 4 ud af 5 sæsoner. Han havde en rolle i Toronto som udpræget scorer, og snittede kun en enkelt gang mere end 5 rebounds, og en enkelt gang mere end 5 assists over en hel sæson. Han har aldrig været en dygtig 3-point scorer, og har gennem hele sin karriere også blot skudt 1,7 3’er per kamp. Til gengæld har han mestret mellemdistance skuddet, ligesom hans atletiske evner har gjort det let for ham at komme til kurven eller på straffekastlinjen (6,3 forsøg per kamp i hele sin karriere).

Der var ingen tvivl om at DeRozan elskede at være i Toronto, og kærligheden var gengældt fra klubbens fans, selvom DeRozan og holdet gang på gang kom til kort i slutspillet. DeRozan lagde heller ikke skjul på sin skuffelse, efter at være blevet tradet for Kahwi Leonard blot to år efter han underskrev en fem-årig aftale med Raptors. I Toronto var han en af, hvis ikke dén største spiller i franchisets historie, og holder blandet andet rekorden for flest Player Of The Week udnævnelser for en Raptor (10), fleste kampe spillet (675), flest point scoret (13.402) og flest point scoret i en kamp (52). Nu befinder han sig hos et franchise hvor han ikke er et klubikon, men derimod står med opgaven at tage over fra en række af de allerstørste klubikoner i hele ligaen.

Selvom han flere gange i sin karriere er blevet kritiseret for sit manglende 3-point skud, så formår han stadig at gøre sig gældende som en stabil scorer i det moderne NBA, og jeg vil vove at påstå at han i netop denne sæson, er et bedre match for San Antonio end en rask Kahwi Leonard ville have været. For San Antonio mangler i høj grad spilfordeling, og her har DeRozan ikke skuffet. I 9 kampe for Spurs snitter DeRozan 6,7 assists per kamp, 1,5 bedre end de 5,2 han snittede sidste sæson, og som er det hidtil højeste antal i karrieren. Samtidig snitter han 27,3 point per kamp, det samme som han gjorde for to år siden i sin bedst scorende sæson for Raptors.

Jeg mener ikke at DeRozan er en bedre spiller end Kahwi – slet ikke – men i forhold til at holde Spurs inde i kampen om en slutspilsplads i år, hvor holdet har mistet både Tony Parker (skifte) og Dejounte Murray (skade), så virker det til at DeRozan er en ligeså stor gevinst for Spurs, som Kahwi har været for Raptors. Jeg synes ikke det er forkert at sige, at det var et trade som begge klubber ser ud til at kunne være tilfredse med (selv Kyle Lowry, som nu må lave sit pregame ritual uden sin bedste ven). Og hvem ved, måske DeRozan stadig har en lille mulighed for at slå sin playoff nemesis LeBron James i år.

 

 

Kommentarer

comments