INTERVIEW MED THOMAS BILDE: LÆS OM LIVET SOM BASKETBALLKOMMENTATOR

INTERVIEW MED THOMAS BILDE: LÆS OM LIVET SOM BASKETBALLKOMMENTATOR

Han er blevet synonym med basketball i Danmark og har været med til at udbrede NBA til en ny generation. Thomas Bilde fortæller i denne artikel, hvordan han startede med at dække basketball, og hvordan det egentlig er at være sportskommentator.

Af Benjamin Nielsen Hald

Hvis du har set basketball på dansk tv, så ved du hvem han er. Thomas Bilde er for mange blevet et synonym med at se NBA, når han sammen med sin faste makker, Peter Wang, uge efter uge sætter sig ned for at kommentere kampene fra verdens bedste basketliga. Men hvordan er han egentlig endt der? Og hvordan er det at leve af noget man elsker? Det har Thomas givet os nogle svar på.

Starten

Thomas begyndte allerede i gymnasiet at kommentere basketball for første gang for en lokal radio i Aarhus, men det var dog ikke noget, han troede, at han skulle leve af. Ved siden af spillede han for Aabyhøj, og det var også her, at han begyndte sine trænergerninger, hvilket gjorde at kommenteringen blev lagt på hylden. Altså lige indtil, at DK4 en dag ringede.

“Et år opstod muligheden, hvor Horsens IC og Bakken Bears mødtes i DM finalen. DK4 sendte finaleserien i fjernsynet, og det gik pludselig op for dem, at der manglede en kommentator mere. Derfor blev jeg spurgt i sidste øjeblik, og det blev en sjov udfordring, men også en udfordring der førte til flere kommentator jobs ved DK4. Efter nogle år med dansk basketball, volleyball og en del anden sport fortalte min chef, at han havde en mulighed for at købe NBA og om det havde interesse.”

Og derfra er det kun gået én vej. 10 år på DK4 er blevet fulgt op af 5 år hos TV2Sport.

Rollen som kommentator

Opgaven som kommentator er også en Thomas tager alvorligt. Det kræver forberedelse, at man kan sine fakta og er konstant opdateret på de seneste nyheder. Til hver kamp er der også flere ting, der skal være styr på.

“En normal kamp med Peter Wang i studiet betyder, at jeg står for vores ”rundown”, altså jeg planlægger udsendelsen, og hvad vi skal tale om i pauserne. Jeg laver grafikskilte sammen med Peter, finder indslag sammen med Kristoffer Vestrup og aftaler hvordan vi gør i studiet med vores producer på dagen.”

Selvom alt det praktiske skal være på plads, så er der dog en ting, der, ifølge Thomas, er endnu vigtigere når man kommenterer basketball. Nemlig hyggen og den gode stemning.

“Der kan være forskellige meninger om, hvad den vigtigste rolle er. For mig, i NBA studiet, er det uden tvivl det underholdende og den hyggelige atmosfære. Det er klart at fokus skal være på kampene, men når vi laver så mange udsendelser og har mange med hjemme i stuerne, så kan vi godt lide at have dem med, ja nærmest invitere dem med i studiet. Det skal være en hyggelige afslutning på ugen med en NBA kamp søndag aften.”

Kærligheden til sporten

Der skal hellere ikke være nogen tvivl om, at Thomas elsker sit job. Han nyder at kunne leve af sin store interesse for sport, og de muligheder jobbet giver ham.

“Det er klart at der er mange positive sider af et job som kommentator, de fleste vil sikkert nævne rejser og muligheder. Og det er klart, at det også er et kæmpe plus at få lov til at følge nogle af de største sportsbegivenheder på tæt hold. Og jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg også syntes, at det er det fedeste at være til NBA All-Star, til OL eller Wimbledon. Men det bedste ved jobbet er stadig, at jeg laver noget, som jeg kan leve af – og som jeg elsker!”

De mange år som kommentator har også betydet, at Thomas har kunne følge den stigende interesse for Basketball på første hånd. Og han har sagtens kunne mærke, at de er kommet bredere ud, han fortæller blandt andet om, hvordan flere og flere stopper ham på gade for at snakke basketball. Han nyder at være med til formidle sin egen kærlighed til sporten, og at der er kommet så stor interesse for sporten i Danmark.

“Jeg elsker når vi laver nogle events med NBA spillere i Danmark, eller fyldte arenaer til pokal- og DM finalerne. Det er fedt at kunne være med til events, jeg selv så meget op til, da jeg var lille. Jeg tog også i Stadionhallen i Aarhus for at se kampe, tog i KB hallen til landskampe og jagtede Harlem Globetrotters rundt, hvis de var i landet. Nu er jeg med til at formidle de ting til andre, der deler glæden ved sporten. Det er stort og meget værdsat.”

Lad os håbe udviklingen ikke er stoppet endnu, og at mange flere opdager glæden ved at følge basketball og NBA.

Kommentarer

comments