Basketnyt.dk’s Ugens Profil (3) – Hassan Whiteside, MIA

Basketnyt.dk’s Ugens Profil (3) – Hassan Whiteside, MIA

Folket har talt! I afstemningen imod Detroits Andre Drummond, valgte 63% af jer at kåre Hassan Whiteside som Basketnyt.dk’s Ugens Profil. Vi har lyttet, og derfor kan du her blive klogere på den 213 centimeter høje center fra Miami Heat.

af Dennis Deon Faurbye

29-årige Hassan Niam Whiteside blev draftet tidligt i 2. runde af NBA draften i 2010 af Sacramento Kings. Det var dog først i 2014 af Whiteside fik mulighed for at gøre sig bemærket i verdens bedste basketliga. Det var ikke Kings, men derimod Miami Heat som gav Whiteside chancen, og pludselig stod de med hvad der lignede et af ligaens største big-man talenter, som præsterede den ene kæbetabende kamp efter den anden. Det overraskede måske, at Whiteside vandt “opgøret” mod Andre Drummond, som både har været all-start og repræsenteret Team America. Det kan skyldes, at selvom Whiteside siden gennembruddet og den store kontrakt har været mere neutral og svingende i niveau, så har han stadig kampe og øjeblikke som spreder tydelige ringe i det store NBA farvand.

Seneste eksempel herpå var den 7. November hjemme mod San Antonio Spurs, hvor Whiteside scorede season-high 29 point, sammen med 14 rebounds og 9 (!) blocks på blot 32 minutter. Miami vandt kampen, og fans blev mindet om en tid for ikke mange år siden, hvor det lignede at denne slags præstationer skulle blive hverdag for Whiteside.

Det startede roligt i Sacramento. I sin rookie sæson blev det blot til en enkelt optræden for Kings for Whiteside, der ellers gjorde sig for Kings D-League hold Reno Bighorns, inden en skade holdte Whiteside ude i den sidste halvdel af sæsonen. I sit andet år spillede Whiteside 18 kampe, hvor en kamp med 4 point og 10 rebounds var højdepunktet. Herefter nåede Whiteside at spille for forskellige hold i D-League, og vandt D-League mesterskabet i 2013 med Rio Grande Valley Vipers. Samme år tog han først til Libanon, og siden til Kina hvor han også nåede at vinde mesterskabet i 2013 med Sichuan Blue Whales. Whiteside stod for 25,7 point, 16,6 rebounds og 5,1 blocks i 27 kampe for Blue Whales. Herefter kom han igen på radaren i NBA, og nåede i September 2014 både at blive signed og waived af Memphis Grizzlies, inden han den 24. november skrev under med Miami Heat.

Han nåede at spille 9 kampe for Heat i 2014, uden at gøre særlig opmærksom på sig selv. Men efter nytår scorede Whiteside 10 eller flere point i 6 kampe i træk, havde 3 double-doubles heraf en kampe med 23p/16r, og 2 kampe med 5 blocks. Og pludselig, nærmest fra den ene dag til den anden, var Whiteside en af de mest omtalte historier i ligaen. Det kulminerede 25. januar hvor Whiteside stod for 14 point, 13 rebounds og 12 blocks – på under 25 minutter.

Whiteside mod Spurs

I alt er det blevet til 4 kampe med 10 eller flere blocks for Whiteside, alle tripple-doubles, og herudover 18 kampe med 20 eller flere rebounds, hvoraf 9 også var med 20 eller flere point.

Og det er den slags kampe der er blevet Whitesides legacy. Udviklingen i ligaen har været imod ham, for der er ikke længere samme plads eller behov for en stor men langsom center til at beskytte ringen, og ligesom eksempelvis Jonas Valanciunas i Toronto, og Whiteside måtte se sin rolle for Miami Heat blive mindre, selvom han stadig snitter 14 point og 15,5 rebounds. Han har haft mindst et block i hver af de første 11 kampe i sæsonen, og udover kampen med 9 blocks mod Spurs er det også blevet til kampe med henholdsvis 6, 5 og 4 (x2) blocks. I 2016-17 sæsonen blev det til 14,1 rebounds per kamp over sæsonen, bedst i hele NBA, mens han både året før og året efter kun har været slået af Drummond i den konkurrence. Og det er da også de to som i år er kommet bedst fra start med henholdsvis 16,1 (Drummond) og 15,5 (Whiteside) rebounds per kamp, mens en tidligere dobbelt-vinder DeAndre Jordan følger efter med 13,5 rpg på 3. pladsen.

I 2016 gjorde Whiteside sig fortjent til sin store NBA kontrakt – knap 100 mio dollars over 4 år – en kontrakt som løber til udgangen af næste sæson. Det var en kontrakt som Whiteside havde kæmpet hårdt for i årene siden han blev draftet i 2010, men det er også en kontrakt som siden har kostet dyrt for Miami Heat. For selvom Whiteside stadig er en af de allerbedste til det han gør, så er det en rolle som bliver mindre og mindre vigtig i ligaen. Og hvor Whiteside stadig kan vise sig fra sin bedste monster-side, så har han også kampe hvor han er tæt på usynlig. Miami satsede på ham og kontraktens størrelse gør, at Whiteside højst sandsynligt også er en del af Heat næste sæson, men herefter bliver det spændende at se hvilken rolle Whiteside får i ligaen. Han har et spil der kan gøre sig gældende selv om alderen når op i 30’erne – se bare Tyson Chandlers indflydelse hos Lakers i år –  men Whiteside bliver nok nødt til at finde sig i en mindre og billigere rolle, hvis han vil være en del af et konkurrencedygtigt mandskab. Selvom Whiteside måske aldrig blev den superstjerne som han kortvarigt så ud til at kunne blive, så kan han stadig præstere kampe man som NBA-fan ikke ønsker at gå glip af.

Kommentarer

comments