Basketnyt.dk’s Ugens Profil (6) – Giannis Antetokounmpo, MIL

Basketnyt.dk’s Ugens Profil (6) – Giannis Antetokounmpo, MIL

Giannis er allerede en af de største profiler i ligaen, på trods af at han kun lige er fyldt 24 år, tidligere i December.
Ser man på hvad han allerede har præsteret, hans unikke fysik, spilforståelse og drive for at blive bedre, er det nærmest skræmmende at tænke på, hvor meget bedre han stadig kan blive.

Her ser vi tilbage på Giannis’ første seks år i NBA, og hylder den græske forward i den 6. udgave af Basketnyt.dk’s Ugens Profil. 

af Dennis Deon Faurbye

Historien om Giannis Antetokounmpo er ligeså bemærkelsesværdig, som det er at se ham spille. Født i Athen, Grækenland, hvor Giannis’ forældre var immigreret til fra Nigeria blot få år forinden. Giannis havde hverken Græsk eller Nigeriansk statsborgerskab før han fyldte 18. Som barn hjalp Giannis og hans brødre familien, ved at stå på Athens gader og sælge ure og andre handelsvaret til byens turister, fra tæpper på jorden. Først i 2007 (!) begyndte Giannis at spille organiseret basketball, og han nåede at spille senior-basket i to sæsoner i Grækenland, hvor han fra 2011 til 2013 repræsenterede Filathlitikos. Klubben bestod af semi-professionelle spillere, og holdte til i den Græske 3. og 2. division. Herfra gik det hurtigt, da der begyndte dukkede videoklip op af den unge Giannis, som tiltrak opmærksomhed blandt visse NBA scouts. Selvom Giannis blot var 17-18 år og spillede på senior niveau, lignede det at han spillede mod børn der var flere årgange yngre end ham selv. Nogle scouts har efterfølgende sagt, at Giannis’ fysiske ramme fik banen og kurvene til at se små ud.
Den 27. juni 2013 blev Giannis valgt med det 15. draftpick i første runde af Milwaukee Bucks. I sine 6 sæsoner i NBA har Antetokounmpo allerede været gennem 3 forskellige øgenavne, som på hver sin vis er udtryk for den udvikling, Giannis har gennemgået

The Alphabet

I sin rookie sæson var Giannis ganske menneskelig. Han spillede 77 kampe, heraf 23 fra. Han fik debut imod Knicks i Madison Square Garden, hvor han spillede godt 4 minutter. Han sluttede med 1 point, 0 assists, 0 rebounds, 1 turnover og 2 fejl. Hans øgenavn – The Alphabet – handlede ikke om hans spil på banen, men om de Amerikanske basket-reporteres besvær ved både at stave og udtale hans efternavn. Han scorede i dobbel cifre (11 point) første gang i sin 4. kamp, og lavede sin første assists i sin 5. kamp. Han sluttede sin rookie-sæson med snit på 6,8 point, 4,4 rebounds, 1,9 assists og 0,8 henholdsvis blocks og steals. Siden da tog hans karriere i stigende grad til i fart. Det var i sin 3. sæson, 2015/2016, at Giannis for alvor gjorde opmærksom på sig selv.  Bucks lå i den tunge ende af Eastern Conference, og head coach Jason Kidd valgte at eksperimentere med den store Giannis som point guard. Her formåede Giannis at lave 4 tripple-doubles over en række på 11 kampe, og der var for alvor åbnet op for hans potentiale. Han sluttede sæsonen af med at skrive under på en kontrakt til 100 mio. dollars over 4 år med Milwaukee, en kontrakt som Giannis nu er i sit andet år af. Han var kun lige startet, og han var ikke længere kendt som The Alphabet.

The Greek Freak

I 2017 blev Antetokounmpo udnævnt til sin første All-Star kamp, og han vandt prisen som Most Improved Player. Ikke nok med det, han blev den blot 5. spiller nogensinde til at føre sit hold i alle fem primære statistikker – point, rebounds, assists, blocks og steals per kamp. Udover The Greek Freak, er dette tidligere gjort af Dave Cowens (Boston 78), Scottie Pippen (Bulls, 95), Kevin Garnett (Wolves 03) og LeBron James (Cavs 09). Giannis blev desuden den første spiller nogensinde til, at slutte sæsonen i ligaens top 20 (total) for de samme fem kategorier. I sidste sæson byggede Giannis så endnu en milepæl på CV’et, da han for første gang scorede over 2.000 point i sæsonen, og sluttede som nr. 6 i årets MVP afstemning, alt sammen altså inden han fyldte 24.

Giannis

I denne sæson har Giannis så lavet sin tripple-double nummer 10 og 11 i NBA. I sin seneste kamp mod Cleveland Cavaliers scorede Giannis 44 point – en tangering af sin career-high, den 11. kamp med over 30 point af 26 mulige. Blot 5 gange har Giannis lavet under 10 rebounds – to gange er det blevet til 7 og tre gange er det blevet til 9 styks – hvilket har gjort at han to måneder inde i sæsonen snitter 13,3 rebounds per kamp, nok til at ligge nr. 5 på listen over flest rebounds per kamp i ligaen. Udover Giannis er Anthony Davis den eneste ikke-rene center i top 13. Han er med andre order rykket op i den katergori af spillere, som blot bliver nævnt ved ét navn – Shaq, Kobe, LeBron, Steph, Giannis.

På trods af de imponerede bedrifter og spil i de sidste 2 sæsoner, er Bucks sluttet på henholdsvis 6. og 7. pladsen i East, og Giannis har fortsat ikke været videre end første runde i slutspillet. Men meget tyder på, at i år bliver året hvor personlig succes også smitter af på holdets resultater. Under den nye head coach Mike Budenholzer, har Bucks langt om længe fundet det spil som holdets fans har sukket efter i mange år. Faktisk ligger den sidste succesrige sæson helt tilbage i 2001, hvor holdet nåede konference finalerne. I år ligger Bucks på en aktuel 2. plads i East, og det ligner som minimum hjemmebanefordel i slutspillets første runde.  Budenholzer har især haft succes med at spille Giannis på samme måde som LeBron James havde succes med i sit andet ophold i Cleveland; som den primære spilfordeler, omringet af  skytter. Dette giver plads i feltet til Antetokounmpo’s voldsomme drives. Uanset hvor meget eller lidt du holder af NBA, Milwaukee eller Giannis Antetokounmpo, så gør dig selv den tjeneste at støv nogle af hans highlights op på Youtube. For det er lige imponerede hver gang man ser ham dunke med en enkelt dribling fra midten, eller efter et euro-step fra 3-meter linjen.

Kommentarer

comments